پردرآمدترین کسبوکارهای اینترنتی ایران
در ایران آمار دقیق درآمد برندها در حوزههای مختلف منتشر نمیشود چون به نوعی خط قرمز و حریم خصوصی آنها تلقی میگردد! فقط در یک نمونه محمدی مدیر دیجیکالا در یک رویداد رسمی خبر از فروش روزانه ۲۰۰۰ قلم کالا به ارزش متوسط هر قلم ۶۰۰ هزار تومان از این سایت داد. با یک حساب سر انگشتی به رقم گردش مالی یک میلیارد و دویست میلیون تومان در هر ۲۴ ساعت این فروشگاه اینترنتی میرسیم. همین انگیزه برای راهاندازی یک کسبوکار اینترنتی کافی است. با این حال بر اساس ترکیب شاخصهایی مانند تعداد مخاطب، آمار بازید، محبوبیت برند و ارزش کلی خدمات، سعی میکنیم به یک جمعبندی کلی در مورد پردرآمدترین سایتها و گروههای کسبوکار در اینترنت ایران بپردازیم.
گروه اول: سایتهای خبری و اطلاع رسانی
سایتهای خبری و اطلاعرسانی در زمره پرمخاطبترین سایتهای فارسی به شمار میآیند. تغییر ذائقه کاربران به دریافت اخبار در لحظه، از رسانههای کوچکتر نسبت به رسانههای بزرگ مثل رادیو، تلوزیون و روزنامه، قابلیت جستجو و مراجعه سریع به خبرهای تخصصی در وب و.. را میتوان اصلیترین دلیل این امر برشمرد. بنابراین به خوبی میتوان تشخیص داد که این بخش پرطرفدار یکی از پردرآمدترین شاخههای کسبوکارهای فارسی است. نسبت درآمد این سایتها را باید به میزان هزینهکرد وسرمایهگذاری آنها برآورد کرد.
نمونه سایتهای پردرآمد و پرطرفدار خبری فارسی میتوان به سایتهای تابناک، ورزش سه، عصرایران، آفتاب، خبرآنلاین و مشرقنیوز اشاره کرد. مدل درآمدی سایتهای خبری اکثرا از طریق تبلیغات است که شامل نمایش بنر و آگهی، لینک و درج رپرتاژ میشود. از مزایای راهاندازی یک سایت خبری میتوان به هزینه بسیار پائین طراحی و پیادهسازی، سرمایهگذاری نسبتا کم، عدم نیاز به تأمین کالا و تجهیزات، سرعت بالای فعالسازی و عدم نیاز به تخصصهای پیچیده در شروع کار اشاره کرد.
همچنین از معایب این سبک میتوان به این موارد اشاره کرد: وجود رقبای بزرگ در حیطه خبر، عدم گرایش مخاطبان به سایتهای نوظهور در شروع کار، کمبود نیروی انسانی خصوصا نویسنده و ژورنالیست حرفهای، زمان طولانی مورد نیاز تا پایداری مالی و عدم تنوع در مدلهای درآمدی. پیشنهاد میکنیم اگر تمایل به شروع فعالیت در این زمینه دارید به سراغ بخشهای تخصصی و پرمخاطب بروید و همچنین برنامه ریزی بلندمدت برای این فعالیت داشته باشید.
گروه دوم: سایتهای نیازمندی، آگهیآنلاین و تبلیغات
تبلیغات از جمله مشاغلی است که گردش مالی و نرخ رشد بسیار بالایی دارد و صاحبان رسانههای تبلیغاتی بیشترین درآمد این صنعت را به خودشان اختصاص میدهند. کافیست در اینترنت صاحب یک رسانه یا ابزار قدرتمند تبلیغاتی باشید تا به درآمد اینترنتی خوبی دست پیدا کنید. سایتهای درج نیازمندی، آگهی آنلاین و سامانههای خدمات تبلیغات در سبکهای مختلف دومین گروه سایتهای پردرآمد فارسی به شمار میآیند. از جمله سایتها و سامانههای پردرآمد این گروه میتوان به سایتهای درج آگهی عمومی و تخصصی مثل شیپور، دیوار، ایستگاه، ایسام، صباویژن اشاره کرد.
از مزایای این سبک درآمداینترنتی میتوان به: دسترسی به کانالهای متعدد درآمدی، عدم نیاز به تأمین و لجستیک کالا، نرخ رشد مناسب ، قابل راهاندازی با سرمایه متوسط به بالا، خطرپذیری پائین، تنوع خدمات قابل ارائه با پتانسیل بالا و.. دانست. از معایت این سبک نیز به: نیاز به دانش فنی، تخصصی و اجرایی بالا، فضای کسبوکار بیش از حد رقابتی، نوسان درآمد و فعالیت رقبای سرسخت اشاره کرد. پیشنهاد میشود برای ورود به این عرصه یک ایده ناب و خلاقانه را تحلیل و پیادهسازی کنید. گاهی پتانسیل پائین بازار برای خدمات تکراری موجب پسزدگی کسبوکار تازهوارد میشود.
گروه سوم: ارائه خدمات بین کسبوکارها یا تجارت B2B
در این گروه از خدمات، سایتهای پرمخاطب و پرطرفداری وجود دارد که تسهیلکننده خدمات و تجارت بین دو بخش از بازار هستند مثلا سایت های تخفیف گروهی و یا بازارهای اینترنتی که واسط تجاری بین دوبخش محسوب شده و خودشان از موفقیت مالی بالایی برخوردار هستند. برخی از سایتهای کلیکی و حتی تبلیغاتی نیز میتواند در این گروه قرار داشته باشد. از جمله سایتهای موفق و پردرآمد این گروه میتوان به: تخفیفان، نتبرگ، کافهبازار، اینتورک و موزاندو اشاره کرد.
پتانسیل رشد بالا، دسترسی به مخاطب زیاد، عدم نیاز به تأمین کالا و لجستیک، قابلیت تعمیم به کسبوکارهای متعدد و امکان ایجاد چندجریانهای درآمدی همزمان از مزایای این بخش سبک از کسبوکار است. از معایب آن نیاز به نیروی انسانی و تیم حرفهای در شروع کار، زمانبر بودن فرایند رشد و پایداری، سختی و پیچیدگی فرایند بازارابی آن است. ایجاد یک کسب و کار صرفا با بدست آوردن سهمی از این بازر کمی کار را سخت میکند، پیشنهاد میکنیم یک ایده جدید یا یک نیاز پاسخ داده نشده را دراین بخش شناسایی و اجرا کنید.
گروه چهارم: خرده فروشی و فروشگاههای اینترنتی
دیجیکالا، البسکو، بامیلو، زنبیل و.. برندهای شناخته شده خردهفروشی و فروش اینترنتی ایرانی هستند. دوسال پیش بود که مدیر دیجیکالا در یک رویداد رسمی خبر از فروش روزانه ۲۰۰۰ قلم کالا به ارزش متوسط هر قلم ۶۰۰ هزار تومان از این سایت داد. تقریبا شاخصهای این سبک برای همه شناخته شده است حتی برای کسانی که تخصص حرفهای وب ندارند. کافیست بتوانید کالا یا خدماتی را با قیمت و پشتبانی مناسب به فروش برسانید.
از مزایای این سبک امکان بدست آورد سهمی از بازار هر چند کوچک در ابتدای کار، هزینه پائین فنی و اجرایی وب، امکان فعالیت با شرکای تجاری و تأمین کنندگان، پتانسیل و نرخ رشد بسیار بالا است و از معایب آن نیاز به سرمایه و نقدینگی قابل توجه در شروع کار، رقابت شدید در برخی از بخشهای بازار خردفروشی و خطرپذیری مالی بالا اشاره کرد. در صورتی که ایده خوبی در این زمینه دارید اما نقدینگی کافی برای تأمین کالا در اختیار ندارید میتوانید با تأمین کنندگان همان کالا در بازار واقعی مذاکره کرده و کار خود را شروع کنید.
گروه پنجم: شبکههای اجتماعی، ارتباطی و سامانههای وبلاگ
اگرچه بیشتر شبکههای اجتماعی شناخته شده خارجی هستند، با این حال موفقیت برخی از شبکههای اجتماعی داخلی مثل آپارات، کلوب و فیسنما را نمیتوان نادیده گرفت. در این میان استقبال کاربران از سامانههای ارائه وبلاگ مثل بلاگفا، پرشینبلاگ و میهنبلاگ دلیل خوبی برای ورود به این بخش است. بسیاری از کارشناسان معتقدند این بخشها همچنان از پرمخاطبترین و پردرآمدترین بخشهای کسبوکار فارسی به شمار میآید.
نرخ رشد سریع و درآمد بالا مهمترین ویژگی این سایتهاست. ورود به این گروه از کسب و کار نیاز به دانش فنی و تجربه بالایی در حوزه وب دارد، صرف توانایی در ایجاد سایت نمیتواند دلیل بر موفقیت یک کسبوکار پایدار در این بخش شود. علاوه بر آن زمان بازدهی و پایداری این سایتها کوتاه نیست چرا که دوران انفجار و هجوم کاربران به سایتهای وبلاگ و شبکههای اجتماعی گذشته است.
گروه ششم: سایتهای دانلود و خدمات آنلاین
دوران خرید نرمافزار از طریق دیسک تقریبا تمام شده است، فرقی نمیکند که برنامه اصلی یا قفل شکسته باشد. دسترسی افراد به اینترنت پر سرعت و مقرون به صرفه بودن دانلود نسبت به خرید حضوری، این سایتها را به محبوبترین و پردرآمدترین بخشهای کسب و کار وب فارسی تبدیل کرده است. از نمونههای موفق آن میتوان به: پیسی ورد، سافت۹۸، پیسی دانلود، میهن دانلود و وطندانلود اشاره کرد.
این سایتها علاوه بر فروش مستقیم از طریق تبلیغات و حتی مشارکت هم درآمد دارند و با توجه به هزینه کم مورد نیاز برای شروع، سادگی و سهولت راهاندازی، عدم نیاز به تأمین کالا، خطرپذیری پایین و امکان تعریف جریانهای درآمدی متعدد در دسته کسبوکارهای اینترنتی پر سود به حساب میآیند. از معایب این سایتها هم بازار پر رقابت آن است که در صورت ورود به آن نیاز به ایده خلاقانه و اجرای حرفهای است.
گروه هفتم: سایتهای زرد!
اگر کمی وبگردی کرده باشید سایتهای زیادی را میبینید که محتوایی دقیقا مطابق با نشریات زرد دارند، اخبار و تصاویر پرحاشیه و قاعدتا کم ارزش. جالب اینجاست که همین سایتها درآمدهای کلانی دارند که بیشتر از طریق فروش خرده محصولات و تبلیغات تأمین میشود تبلیغاتی که بیشتر آزاردهنده و اسپم است. این سایتها نیاز به نمونه یا معرفی بیشتر ندارند. مخاطبان این سایتها عمدتا کسانی هستند که تا دیروز نشریات زرد را میخریدند یا بیهدف و فقط برای تفریح و وقتگذرانی وبگردی میکنند.
سایتهای زیاد دیگری هم وجود دارند که ممکن است در دستهبندی بالا قرار نگرفته باشند، هدف بیشتر معرفی بسترهای پرمخاطب فعلی است تا بتوانید شناخت جامعترین از فضای کسبوکار آنلاین داشته باشید